
Rizom de radacina Leustean

Leustean Levisticum Officinale - 1 rizom de radacina
Cultivare: Toate tipurile de soluri, in zone insorite
Sadire: Martie-Mai
Recoltare: Mai-Octombrie
Leusteanul este o planta perena, din familia Apiaceae, originar din bazinul Mediteranei. Cu o radacina pivotanta puternica, poate atinge inaltimi de 1-1.5 m. Gustul este foarte aromat, cu o usoara nuanta de parfum de frunze de schinduf. Frunzele se consuma in special proaspete, in 7-10 zile de la recoltare sau uscate.
Leusteanul este foarte bun in supe, mai ales in cele care contin cartofi, fasole, mazare si linte. Aroma si gustul sau merg, de asemenea, la peste si fructele de mare. Tulpinile si semintele sale se folosesc pentru a asezona muraturile.
Tulpina este groasa, tubulara si inalta. Cultivat in gradina, leusteanul traieste in medie 8-10 ani si are tendinta de a forma tufe care se pot regenera singure, daca solul este bine fertilizat si afanat corect primavara. Leusteanul are nevoie de umiditate constanta.
Leusteanul este una dintre cele mai folosite plante aromatice. Te poti bucura oricand de aroma sa cumparand un ghiveci pe care sa il tii pe pervazul bucatariei, in balcon sau in curte. Planta este usor de ingrijit, poate fi crescuta atat la soare cat si la semiumbra. Frunzele proaspete de leustean dau o savoare speciala mancarurilor.
Ca planta medicinala, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin.